dinsdag 20 maart 2012

Puzzelen voor gevorderden

 De afgelopen twee dagen was het trefwoord vooral ‘ puzzelen’  op de tentoonstellingsvloer. Nee, we zijn niet in de ban geraakt van sudoko’s, zweedse puzzels, of kruiswoordpuzzels. We puzzelen met de losse onderdelen van de tentoonstelling die straks een geheel moeten gaan vormen. In alle hoeken van de ruimte wordt er denkwerk verricht. Leo de schilder puzzelt met repen behang. Wat binnen is gekomen als twee dikke rollen papier werd op de vloer een grote tekening van 3 meter bij ruim 15 meter lang. Voorzichtigheid was geboden voor iedereen die langs wilde lopen, want de puzzel mocht niet door elkaar! Inmiddels zitten alle stroken geplakt op de daarvoor bestemde muren. Leo is gepuzzeld.
 Restaurator Marco puzzelt met poppetjes... Met een doosje vol met lego poppetjes loopt hij langs de modellen om op deze historische museale objecten wat humor toe te voegen. Als zijn doosje leeg is, is ook zijn speurtocht naar juiste plekken ten einde.
 
Hetzelfde geldt nog niet voor mij. Elk object in de tentoonstelling krijgt zijn eigen tekstbordje. Dit betekent dat ik me samen met conservator Wouter door ruim 100 losse tekstbordjes worstel. Welke bordje hoort waar? Hebben we alle bordjes? Zijn er voorwerpen waarvoor we als een speer nog een ander bordje moeten maken omdat we toch ineens een spelfout ontdekken (het zal niet de eerste keer zijn) en hoe kan het dat  we een bordje overhouden? Oftewel van die vragen die door je hoofd spoken als je uit een doos vol puzzelstukken een geheel wilt maken.  Na een tijdje onze hersens kraken en ons gezond verstand gebruiken heeft elk bordje zijn object gevonden. Op naar de volgende uitdaging voor ons brein.


! Bookmark and Share

Geen opmerkingen:

Een reactie posten