Je ooit afgevraagd wat al die mensen die in een museum werken nu de hele dag doen? In 'de projectleider vertelt' laat een projectleider presentaties zien wat mij dagelijks bezig houdt, welke interessante mensen ik ontmoet, welke leuke ideeen spontaan leiden tot nieuwe projecten en vooral wat er nu gebeurt achter de schermen van het Maritiem Museum Rotterdam.
maandag 20 augustus 2012
Altijd op zoek naar leuke nieuwtjes
Nu ben ik van huis uit sowieso iemand die houdt van net even anders dan anderen. Voor sommige mensen in mijn omgeving is dat soms vervelend. Maar als projectleider is deze eigenschap ook wel erg handig bij de voorbereidingen voor een nieuwe expositie. Je wilt immers steeds wat anders dan de vorige tentoonstelling. We willen mensen verrassen met nieuwe informatie, objecten die verwondering oproepen. Elke keer bouwen we een totaal nieuw decor waarin de voorwerpen kunnen schitteren. Om de verhalen zo goed mogelijk over te brengen zoeken we steeds naar innovatieve manieren om de boodschap over te brengen.
Voor cruisevaart ben ik ook weer druk aan het brainstormen, googlen en lezen geslagen om te kijken hoe we het vrolijke gevoel van vakantie op een mega schip uit kunnen dragen op een kleine vloer van 350m2. Ik hou van deze fase. Je vindt er verrassende dingen die je doen glimlachen. Soms denk je, erg leuk, maar daar kan ik niets mee. Een andere keer vind je het ei van Columbus. Ik deel graag een paar van mijn ontdekkingen van vandaag. Geen idee of ik er voor cruisevaart iets mee kan, maar het helpt mijn fantasie!
Je hebt het misschien niet door, maar Disney is een ontzettend innovatief bedrijf. Een mooie reden dus om hun onderzoek eens onder de loep te nemen. Al jaren werken ze samen met universiteiten onder de naam Walt Disney Research. Eerder dit jaar leverde dat de slimme techniek Touché op. Die sensor kan elk voorwerp aanraakgevoelig maken, van deurknop tot menselijk lichaam. Kijk even naar het filmpje en zie hoe planten muziekinstrumenten worden! Wellicht ooit iets voor in ons museum? Wat zou het mooi zijn als je een scheepsmodel aan mocht raken en je achter elk raampje een ander verhaal hoort. Je bouwt dan je eigen geschiedenis van een schip.
Ik heb ook altijd nog eens het idee om een expositie te maken die door elke bezoeker totaal anders wordt beleefd. De bedenkers van een nieuwe advertentiecampagne van Plan UK geloven ook in 1-op-1 aandacht. In een bushokje in Oxford Street in Londen hebben ze een reclame opgehangen zich alleen richt op vrouwen. Staat er een vrouw te wachten in het bushokje, dan wordt er deze 40 seconden durende commercial afgespeeld. Als er man staat, dan wordt er een bericht vertoond waarin hij wordt doorverwezen naar de website van Plan UK. Elke buspassagier ziet dus iets totaal anders. Hoe het werkt? Een camera stelt vast of de voorbijganger een man of een vrouw is. Hij doet dit op basis van zaken als de afstand tussen de ogen, de grootte van de neus en de lengte van de kaaklijn. Volgens de ontwerpers is het systeem 90 procent accuraat. Hmm zou dat dus ook werken in een tentoonstelling in ons museum? Iets voor onze nieuwe tentoonstelling Maritiem Lust? Alle mannen krijgen totaal andere voorwerpen te zien en heel andere teksten dan de vrouwen. De vraag is dan wel of je jaloers bent op het andere geslacht….
"Zet die tafel eens wat zachter en dek 'm meteen even!". Deze zin zou zo maar eens uitgesproken kunnen worden op het kantoor van de Duits/Finse ontwerpstudio Mela & Vanamon. Zij bouwden een tafel met glazen blad die functioneert als speaker: Kaikuuu01 .De glasplaat ligt op dunne kussentjes en aan de onderkant is een versterker bevestigd die van het glas een speaker maakt. Met deze techniek zou ik alle vitrines in het museum om kunnen bouwen tot sprekende glazen kasten. In combinatie met een sensor wordt je dan totaal verrast als je ineens langs een vitrine loopt!
Humor is een van de belangrijkste manieren om een boodschap over te brengen. Denk maar eens aan de kritische noot in de humoristische cartoons van Fokke of Sukke. Zij zetten je aan het denken! Tijdens de voorbereidingen jaren geleden voor de tentoonstelling ‘Geen zee te hoog’ over de Maritieme Canon hadden we ooit het idee om de hele maritieme canon uit te beelden in lego filmpjes. We hebben er toen om allerlei praktische redenen vanaf gezien. Als ik dit filmpje van de oefening van Epke zie, vraag ik me toch af of ik het idee toch niet nog een keer kan gebruiken voor een andere tentoonstelling. Humor en bewondering voor de maker. Het zijn ijzersterke combinaties voor een nieuwe belevenis.
!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten