Men neme 10 pickwick theezakjes, een rolletje tape, een oud boek, een afgesloten vitrine en een maandje of twee tijd. Dit is zo ongeveer het recept van de proef met de theezakjes die ik samen met ons hoofd en beheer onlangs heb uitgevoerd. Opmerkelijk? Ja, ik geef het toe. Maar voor het behoud van onze objecten hebben we veel over, zelfs rare experimenten met kruidenierswaren!
De ontwerper voor de expo ‘Yin en Jan’ kwam bij de presentatie van het schetsontwerp met het idee om de hele vitrine vol te hangen met theezakjes. Een mooie verwijzing naar het eerste ontmoetingen tussen de Chinezen en de Nederlanders eeuwen geleden. Het was (en is) namelijk de thee die ons verbond. Van de VOC die op zoek ging naar de Chinese thee als handelswaar, tot de vele kopjes thee die er nu gedronken dienen te worden voordat deals met onze Chinese collega’s worden gesloten. Het is dus ook zeer toepasselijk om het paviljoen met de naam ‘Handen schudden’ te decoreren met de buideltjes thee. Maar de grote vraag was wat voor effect dat ‘zwarte goud’ zou gaan hebben op de 17e eeuwse boeken die in dezelfde vitrine worden getoond. Om hier antwoord op te krijgen is de afgelopen twee maanden ergens in het museum een vitrine met theezakjes en een oud boek verborgen geweest. Het publiek heeft het niet gemerkt, maar wij hebben op ‘wetenschappelijke wijze’ onderzocht of het verantwoord is om straks in april deze combinatie te gaan gebruiken in het museum.
Het antwoord is positief. Ok, de geur van de verse thee kwam ons tegemoet toen we de vitrine openden, maar het bleek met wat kleine aanpassingen een geur te zijn die geen problemen op zal gaan leveren voor de objecten. Gelukkig!
!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten