Hoe vertel je in één minuut de essentie van een verhaal? Hoe breng je in één minuut de boodschap over? Steeds weer zoeken we naar mogeljkheden om in een tentoonstelling op een goede en leuke manier te vertellen over de scheepvaart. Geen tijd voor lange documentaires en lange teksten, geen aandacht voor uitgebreide rondleidingen,een moderne tentoonstelling heeft snelheid en to the point informatie (zegt men..) De china tentoonstelling biedt ons nog volop uitdagingen op dit vlak. Toeval bracht me gisteren aan tafel bij de oneminute foundation. Zij hebben wellicht dé oplossing voor mijn één minuut vraag.. Bekijk eens hun filmpjes op http://www.theoneminutes.org/ en zie hoe kunstenaars erin geslaagd zijn om in één minuut je compleet in de ban te houden van hun verhaal. Zouden zij de essentie van Shanghai en Rotterdam ook kunnen vatten in één minuut??
Je ooit afgevraagd wat al die mensen die in een museum werken nu de hele dag doen? In 'de projectleider vertelt' laat een projectleider presentaties zien wat mij dagelijks bezig houdt, welke interessante mensen ik ontmoet, welke leuke ideeen spontaan leiden tot nieuwe projecten en vooral wat er nu gebeurt achter de schermen van het Maritiem Museum Rotterdam.
dinsdag 19 januari 2010
Een opmerking kan de toon van een gesprek bepalen. Mooi gezegd, maar is dat ook zo? Tijdens een bijeenkomst waaraan ik gisteren deelnam was dat zeker het geval! Als je iemand hoort zeggen 'o, jij bent die man die zoveel twittert' dan besef je je ineens hoe digitaal wij allemaal geworden zijn. Mensen kennen elkaar vooral via het internet en komen wellicht steeds minder 'real life' met elkaar in contact. De koningin sprak er al over in haar kerstrede, dus blijkbaar ben ik niet de enige die er over nadenkt... Is het ook een voorbode dat musea steeds minder zullen gaan over 'real life-contact' en steeds meer 'digitale ontmoetingen' worden? Maak ik straks alleen nog maar digitale exposities en gaat de geur van vers gezaagd hout en net geverfde muren die gepaard gaan met een nieuwe expositie op de vloer verdwijnen? En is dat erg of juist inspirerend en spannend? Heerlijk dingen om over na te denken. En weet je wat het mooie is, tijdens die bijeenkomst gisteren deden we dat gewoon ouderwets real life! Zet 20 nieuwe media mensen die gewend zijn om te communiceren via twitter, hyves, facebook, email etc samen in een zaal en er gebeurt iets moois. We hebben ons voorgenomen om samen een innovatorsnetwerk op te gaan zetten. Museumprofessionals die in een gemoedelijke sfeer samen filosoferen over de toekomst. Techniek zal een verboden woord worden, het gaat om ontmoetingen. Ik ben heel benieuwd wat voor nieuwe ontwikkelingen dat gaat brengen!
vrijdag 8 januari 2010
Een museum voor of door bezoekers?
De vrijdag is altijd een dag waarop je heerlijk rustig de tijd hebt om inspiratie op te doen bij anderen. Op mijn to-do lijstje staat al heel lang om de nieuwe educatieve site van het kroller muller museum te bekijken. Blij dat ik dat vandaag eens heb gedaan! Op http://kmmexpose.nl/ kun je namelijk je favoriete top 3 van kunstwerken uit de collectie van het KMM kiezen. Van het 'Bloeiend boompje' van Bart vd Leck krijg ik het heerlijk warm.. De aanblik doet me vergeten dat het buiten vriest. Ik waan me in de lente! Maar enfin, ik was er voor het programma. Een aanrader, dus ga er zeker eens kijken. Ok, zul je denken, leuk maar dan... Nou, het Kroller Muller gaat letterlijk de keuze van het publiek laten gelden in het museum. Niet de conservator bepaalt wat er in februari op zaal komt te hangen maar het publiek! De teksten worden niet geschreven door de inhoudelijk experts of de educatoren, maar door het publiek zelf! In een week waarin we het weer eens hebben gehad over de taken van de verschillende projectleden bij een tentoonstelling, geeft dit een verhelderende en uitdagende kijk op het vak 'tentoonstellingmaken'. Want is dit wellicht niet wat je in de meest optimale situatie zou willen? Je komt als bezoeker naar het museum en krijgt precies die ervaring die jij hebt uitgekozen. Rijst bij mij wel de vraag, maar hoe verrassend is het dan nog? Ik denk namelijk dat een museumbezoek ook vooral bestaat uit kennismaken met nieuwe dingen. Hoe zorg ik er als tentoonstellingsmaker voor dat de bezoeker elke keer verbaasd en met een goed gevoel naar huis gaat als hij het Maritiem Museum heeft bezocht? Moet hij dan zelf kiezen of doen wij dat voor hem? Vanaf februari zijn de werken uit de top te zien in Otterlo. Denk dat ik maar eens een vrijdags bezoekje ga plannen in maart... (kan ik meteen zien of mijn keuze een plekje heeft gekregen!)
Abonneren op:
Posts (Atom)